Maribor

Oblačno Humidity: 89%
16°C
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
7°C / 13°C
NEDELJA
7°C / 15°C
PONEDELJEK
7°C / 14°C
TOREK
7°C / 14°C
SREDA
8°C / 9°C
ČETRTEK
5°C / 14°C

Intervencijske službe v pripravljenosti ob napovedi obilnih padavin

V Kopru se pripravljo na obilne padavine in močne nalive, ki so napovedani za današnji dan v zahodni polovici države. Intervencijske službe so že v pripravljenosti, zlasti na območjih, ki so jih pred dvema tednoma prizadele poplave. Rizičnim skupinam prebivalstva so bile dostavljene protipoplavne vreče, medtem ko so na Gasilski brigadi Koper in sedežu Marjetice Koper te vreče na voljo izključno za potrebe intervencijskih služb.

Intervencijske službe v pripravljenosti ob napovedi obilnih padavin

 

Agencija Republike Slovenije za okolje je izdala oranžno opozorilo za zahodni del države, kjer se od poldneva do noči pričakujejo obilne padavine, močni nalivi in izrazito plimovanje. Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano nevarnost zemeljskih plazov, kar dodatno povečuje skrb za varnost prebivalstva.

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarjajo, da lahko občanke in občani s preprostimi samozaščitnimi in preventivnimi ukrepi bistveno pripomorejo k svoji varnosti. Med drugim svetujejo, da preverijo in očistijo odtoke ter jaške v bližini svojih domov, redno odstranjujejo podrto in polomljeno rastje v gozdovih, še posebej v bližini hudournikov in strug vodotokov. Plavje, ki se nabira na naravnih zožitvah in infrastrukturnih objektih, kot so cevni prepusti, mostovi in prečni objekti, je prav tako treba redno odstranjevati.

Prav tako svetujejo, da iz kleti in nižjih prostorov umaknejo premično premoženje ter zavarujejo predmete v okolici hiše, ki bi jih voda lahko odplavila. Vdor vode v stavbo lahko preprečijo s protipoplavnimi vrečami, pomembno pa je, da dosledno upoštevajo navodila pristojnih štabov civilne zaščite in reševalnih služb.

Občinska uprava in intervencijske službe pozivajo prebivalstvo, naj ostane pozorno in se pripravi na morebitne težave, ki bi jih lahko prinesle napovedane padavine.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.