Maribor

Oblačno Humidity: 84%
16°C
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
7°C / 13°C
NEDELJA
7°C / 15°C
PONEDELJEK
7°C / 14°C
TOREK
7°C / 14°C
SREDA
8°C / 9°C
ČETRTEK
5°C / 14°C

V Kopru namenu predali 75 neprofitnih stanovanj

V Kopru so namenu predali tretji stolp soseske Nova Dolinska, ki bo 75 družinam zagotovil nov dom. Tam sicer že stojita dva stolpa s skupno 91 stanovanji, trenutno pa Mestna občina Koper pridobiva gradbeno dovoljenje za četrti stolp, ki bo zagotovil še 46 stanovanj. Skupno bo soseska tako ponujala 212 neprofitnih najemnih stanovanj.

V Kopru namenu predali 75 neprofitnih stanovanj

Kot je ob odprtju tretjega stolpa soseske povedal koprski župan Aleš Bržan, ta soseska za Koper pomeni, da so en korak bližje temu, da svojim občanom zagotavljajo dostojno bivanje. Na občini pričakujejo, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili že v oktobru, gradnjo pa naj bi tako začeli prihodnje leto. Ob tem je Bržan povedal še, da ima Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper v lasti še eno parcelo, prav tako na Dolinski ulici, kjer že stoji soseska Nova Dolinska.

Idejna zasnova te parcele je, da bi tam zrasla podružnica osnovne šole in še nekaj stanovanjskih enot, poleg tega pa na občini še naprej iščejo lokacije, na katerih bi lahko gradili nova najemniška neprofitna stanovanja. "Če bodo na voljo finančna sredstva, jih bomo izkoristili in čim več gradili," je zatrdil Bržan.

Da so finančna sredstva res na voljo, je potrdil tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je povedal, da so za obdobje naslednjih desetih let zagotovili 100 milijonov evrov letno. Ob tem je dodal, da je zdaj nujno, da občine razmislijo, katere projekte bodo začele in gradile v prihodnjih letih. Ponovno je spomnil tudi na cilj vlade, da do leta 2035 zgradi 20.000 novih stanovanj, in kot je dodal, bo to tudi uresničeno.

Vrednost celotnega projekta soseske Nova Dolinska s tremi obstoječimi stolpiči sicer znaša okrog 21 milijonov evrov. V najnovejšem stolpiču je na voljo 75 stanovanj, od tega jih je osem prilagojenih funkcionalno oviranim osebam. Skupno se je za stanovanja potegovalo kar 593 prijavljenih oseb.

V 75 stanovanj se bo skupno vselilo 284 občank in občanov Mestne občine Koper in Občine Ankaran, in sicer ena šestčlanska družina, 14 petčlanskih družin, 35 štiričlanskih družin, 20 tričlanskih družin, tri dvočlanske družine in dve samski osebi. Prva družina je ključe stanovanja simbolično prejela že danes.

Blok 3, ki ga je v kvadratni tlorisni obliki gradilo podjetje VG5, je zelo visoko energetsko učinkovit. V osmih nadstropjih nudi dvosobna, trisobna in štirisobna stanovanja: 18 stanovanj je velikih 55 kvadratnih metrov, 38 stanovanj 64 kvadratnih metrov, 19 stanovanj pa meri 61 kvadratnih metrov. Vsakemu stanovanju pripadajo še loža, shramba in parkirno mesto v veliki garaži, kjer je na voljo tudi devet parkirnih mest za gibalno ovirane osebe. Sosesko zaokroža lično urejena okolica z zelenimi in tlakovanimi površinami ter otroškim igriščem. Okolica je prijazna tudi osebam z različnimi funkcionalnimi ovirami, saj zajema dve zunanji dvigali in povezovalno klančino.

Soseska Nova Dolinska je zrasla v neposredni bližini Šmarske ceste, ki nudi hitro povezavo tako z mestnim centrom Kopra kot tudi z avtocestnim omrežjem. Z zamikom objekta na južni strani iz tipične karejske zasnove se je omogočilo enakovredne pogoje glede osončenosti in pogledov na staro mestno jedro in širšo okolico za celotno sosesko.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.