Maribor

Slab dež Humidity: 90%
15°C
PETEK
11°C / 15°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 16°C
PONEDELJEK
7°C / 13°C
TOREK
6°C / 15°C
SREDA
9°C / 11°C
ČETRTEK
7°C / 9°C

V Kranju v Evropskem tednu mobilnosti tudi KRfest trajnostne mobilnosti

Mestna občina Kranj se 18. leto pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti. Tako bo v Kranju od 16. do 22. septembra potekala vrsta dogodkov, ki bodo osveščali o pomenu trajnostne mobilnosti. Med drugim se bo odvil KRfest trajnostne mobilnosti, septembra pa poteka tudi akcija Kranjčan gre trajnostno na pot.

V Kranju v Evropskem tednu mobilnosti tudi KRfest trajnostne mobilnosti

Kot so sporočili z Mestne občine Kranj letošnja izvedba v Kranju poteka pod okriljem Centra trajnostne mobilnosti Kranj, ki je prve aktivnosti začel izvajati že julija, septembra pa se je začela akcija Kranjčan gre trajnostno na pot.

Akcija spodbuja občane k aktivnemu opravljanju vsakodnevnih poti v šolo, vrtec, službo in na prostočasne aktivnosti z uporabo trajnostnih oblik prevoza, kar prispeva k izboljšanju mobilnostne kulture, zdravju in ohranjanju okolja. K akciji je s svojimi zaposlenimi aktivno pristopila tudi Mestna občina Kranj.

V sklopu akcije je bila izdana knjižica Gremo trajnostno na pot, ki je namenjena otrokom, staršem, učiteljem in vzgojiteljem. Ponuja informativne in zabavne vsebine, ki otrokom pomagajo razumeti pomen trajnostnega prihoda v šolo ter jih motivirajo. Šole, vrtci, podjetja in društva, katerih 50 odstotkov otrok ali zaposlenih bo v šolo, na prostočasno aktivnost ali v službo prihajalo trajnostno vsaj 15 dni, bodo nagrajene s priznanjem za prispevek k trajnostni mobilnosti v občini.

V sodelovanju z osnovnimi šolami bodo med Evropskim tednom mobilnosti izvedli projekt Park'n'Play, kjer se bodo otroci skozi igro učili o prometni varnosti in trajnostni mobilnosti. V sredo bodo obiskali Osnovno šolo Orehek, dan kasneje pa še Osnovno šolo Janeza Puharja Kranj - Center. Učenci se bodo preizkusili v delavnicah, kjer bodo spoznavali osnove vzdrževanja koles, prvo pomoč pri kolesarskih poškodbah in simulator vožnje e-skiroja.

V ponedeljek bo v Parku miru v Kranju potekala delavnica Kranj udobno mesto za življenje mladih, kjer bodo mladi skozi kreativne delavnice razpravljali o idejah za izboljšanje kakovosti življenja v Kranju, s posebnim poudarkom na trajnostni mobilnosti.

V petek bo na Bobovku KRfest trajnostne mobilnosti. Cesta Mlaka-Bobovek-Brdo bo preizkusno zaprta za avtomobilski promet, obiskovalci pa bodo lahko preizkusili e-kolesa in sodelovali na športnem bazarju. Naslednji dan se bo Krfest preselil k Domu na Joštu, kjer obiskovalce prav tako čakajo različne aktivnosti za zdravje, rekreacijo in mobilnost.

Evropski teden mobilnosti je vodilna kampanja Evropske komisije za osveščanje o trajnostni mobilnosti v mestih. Nacionalni koordinator kampanje v Sloveniji je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, letošnje sporočilo Skupni javni prostor pa opozarja na potrebo po enakovredni rabi javnega prostora, ki ga pogosto zasedajo avtomobili.

Lani je v kampanji sodelovalo več kot 3000 mest po celem svetu in 99 slovenskih občin. Sodelovanje v letošnji kampanji je potrdilo 114 občin, ki pokrivajo več kot 80 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.