Maribor

Nekaj oblačnosti Humidity: 96%
8°C
TOREK
9°C / 19°C
SREDA
12°C / 15°C
ČETRTEK
11°C / 12°C
PETEK
11°C / 13°C
SOBOTA
7°C / 14°C
NEDELJA
4°C / 14°C
PONEDELJEK
5°C / 14°C

Policisti bodo v tem tednu poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov

Danes se začenja vseslovenska akcija Slovenija piha 0,0, v kateri bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali tudi preizkuse za ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Policisti bodo v tem tednu poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov

Preverjali bodo tudi upoštevanje določil zakona o omejevanju uporabe alkohola v gostinskih lokalih.

Deset odstotkov prometnih nesreč v Sloveniji, ki jih obravnava policija, je povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola. Vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo okoli 15.000 prometnih nesreč, letos že 16 s smrtnim izidom in 110 s hudo telesno poškodbo. Od leta 2013 do 2018 je zaradi zastrupitve z alkoholom pri nas umrlo 25 otrok in mladih do 25. leta.

Z akcijo pred letošnjimi martinovanji želijo vplivati na zmanjšanje škodljive in tvegane rabe alkohola pri udeležencih v prometu in celovito opozarjati na druge škodljive učinke alkohola za posameznika in družbo. Z opozarjanjem na škodljive učinke alkohola uresničujejo tudi resolucijo o duševnem zdravju.

Kršitelje čaka kazen, tiste, ki bodo napihali 0,0 promila, pa nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu policijskega orkestra z gosti, ki bo konec meseca.

Slovenija je sicer po porabi alkohola nad evropskim povprečjem, na sedmem mestu. Registrirana poraba alkohola v letu 2020 je znašala 10,62 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let.

Akcija Slovenija piha 0,0 v organizaciji ministrstev za notranje zadeve in za zdravje poteka do konca martinovanja, in sicer do nedelje.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.