Mileram ali kisla smetana? Razlika je bolj v imenu kot v kakovosti

Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru nedavnega testa kislih smetan preverila 16 izdelkov in pri tem razjasnila pogosto dilemo potrošnikov: ali je mileram res boljši od običajne kisle smetane. Rezultati kažejo, da razlike niso tako jasne, kot se morda zdi na prvi pogled.

Mileram ali kisla smetana? Razlika je bolj v imenu kot v kakovosti

Testirane kisle smetane so ocenjevali po vsebnosti maščob, prisotnosti mlečnokislinskih bakterij, senzoričnih lastnostih (okus, vonj, videz), označbah in tudi z vidika okoljskega vpliva. Mileram kot izdelek sicer ni bil vključen v test, je pa bil pod drobnogled vzet v primerjalni analizi z nekaterimi kislimi smetanami.

Analiza je pokazala, da se izdelki z oznako mileram, kot jih tržijo Mu Cuisine in Zelene doline Gurman, po hranilni vrednosti in vsebnosti maščobe ne razlikujejo od običajne kisle smetane iste blagovne znamke. Mu Cuisine ponuja kislo smetano in mileram z 20 % maščobe, Zelene doline Gurman pa obe različici z 18 %. Razlike so zgolj v velikosti pakiranja in trženjskem poimenovanju.

Proizvajalci pojasnjujejo, da z uporabo imena mileram želijo izdelek približati potrošnikom iz držav vzhodne Evrope in nekdanje Jugoslavije, kjer je to poimenovanje bolj razširjeno in uveljavljeno.

Anketa Zveze potrošnikov je sicer pokazala, da tretjina vprašanih razlikuje med mileramom in kislo smetano, pri čemer večina mileram dojema kot bolj kremast in polnega okusa. Vendar razlike pogosto niso povezane z dejansko sestavo, temveč z zaznavo potrošnikov.

Zaključek analize torej jasno sporoča: če kupujete mileram z enako vsebnostjo maščobe kot kislo smetano iste znamke, kupujete v bistvu enak izdelek – razlika je le v imenu in embalaži.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.