Maribor

Oblačno Humidity: 85%
17°C
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
7°C / 13°C
NEDELJA
7°C / 15°C
PONEDELJEK
7°C / 14°C
TOREK
7°C / 14°C
SREDA
8°C / 9°C
ČETRTEK
5°C / 14°C

Ob svetovnem dnevu starejših v Krškem okrogla miza o skrbi za starostnike

Mestna občina Krško je ob svetovnem dnevu starejših, ki ga obeležujemo 1. oktobra, organizirala okroglo mizo, posvečeno skrbi za starostnike. Na dogodku so sodelovali strokovnjaki in deležniki, ki se ukvarjajo z zagotavljanjem podpore starejšim. Razprava je bila namenjena izmenjavi izkušenj, iskanju novih priložnosti za izboljšanje obstoječih storitev ter reševanju izzivov, s katerimi se srečuje starajoča se populacija v občini.

Ob svetovnem dnevu starejših v Krškem okrogla miza o skrbi za starostnike

Dogodek je otvorila Vesna Kržan Marković, vodja Oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Krško, sledil pa je nagovor župana Janeza Kerina. Župan je poudaril pomen sodelovanja pri reševanju izzivov, povezanih s skrbjo za starejše, in izpostavil: "Na Mestni občini Krško se zavedamo, da le z medsebojno podporo lahko odgovorimo na vse večje izzive. Upam, da bomo z današnjega posveta odšli z novimi idejami, kako še učinkoviteje delovati v prid naših starostnikov."

Moderatorka Carmen Rajer, strokovna sodelavka za področje dolgotrajne oskrbe na Centru za socialno delo Posavje, je izpostavila, da je naloga mlajših generacij zagotoviti starejšim dostojanstveno in varno starost. Predstavila je tudi uvedbo novega Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki prinaša pravico do oskrbovalca družinskega člana.

Na okrogli mizi je bilo omenjeno več izzivov, s katerimi se soočajo izvajalci oskrbe. Oskrbovalke, ki delujejo v okviru programa Pomoč na domu, se srečujejo s težkimi pogoji dela, medtem ko upokojenska društva, kot je Društvo upokojencev Krško, opozarjajo na težave pri pridobivanju novih prostovoljcev. Prav tako je bilo izpostavljeno, da je pomanjkanje prostovoljcev problem tudi v programu Starejši za starejše, ki ga izvaja Zveza društev upokojencev Slovenije.

Dom starejših občanov (DSO) Krško je še ena ključna institucija, ki nudi različne oblike varstva starejših. Mihaela Kučič, svetovalna delavka v DSO Krško, je izpostavila izziv naraščajoče starosti oskrbovancev in kadrovskih omejitev, s katerimi se soočajo.

Program Sopotniki, ki nudi brezplačne prevoze za starejše, je prav tako pomembna storitev v Krškem. Janja Smrkolj, predstavnica Zavoda Sopotniki, je predstavila njihovo delo in izzive pri zagotavljanju storitev, kot so pomanjkanje voznikov prostovoljcev.

Dogodek je popestril nastop Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Senovo, obiskovalci pa so si lahko ogledali razstavo fotografij "Portreti spoštovanja", ki je pozvala k premisleku o vrednotah spoštovanja in dostojanstva starosti.

Razprava na okrogli mizi je jasno pokazala, da starajoča se družba prinaša vse večje izzive, ki bodo v prihodnosti zahtevali še več sodelovanja, novih rešitev in prilagoditev.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.