Maribor

Oblačno Humidity: 85%
17°C
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
7°C / 13°C
NEDELJA
7°C / 15°C
PONEDELJEK
7°C / 14°C
TOREK
7°C / 14°C
SREDA
8°C / 9°C
ČETRTEK
5°C / 14°C

Število študentov v Velenju raste

Mestna občina Velenje si prizadeva spodbujati mlade k nadaljevanju študija v domačem okolju. V mestu že delujeta Fakulteta za energetiko in Fakulteta za varstvo okolja, kjer se izobražuje 250 študentov. Poleg tega Šolski center Velenje ponuja višje strokovne programe na področjih informatike, mehatronike, elektronike, elektrotehnike, geotehnologije in rudarstva ter gostinstva in turizma, kjer letos pričakujejo okoli 300 študentov.

Število študentov v Velenju raste

 V okviru prestrukturiranja SAŠA regije se načrtuje preureditev Stare elektrarne v Center prihodnosti, kjer bodo potekali napredni izobraževalni programi. Kljub obstoječi kapaciteti dijaško-študentskega doma, ki lahko sprejme 120 dijakov in študentov, bo za zadovoljitev potreb bodočih študentov zgrajen nov študentski dom. Za ta namen je Mestna občina Velenje z Univerzo v Mariboru že podpisala pismo o nameri za izgradnjo novega doma. Trenutno je v dijaško-študentskem domu nastanjenih 91 študentov, medtem ko 15 študentov čaka na prosto mesto.

Na Fakulteti za energetiko je v letošnjem letu vpisanih 119 študentov, od tega 65 novih. Fakulteta za varstvo okolja izobražuje 131 študentov, med katerimi je 43 novih v prvem letniku dodiplomskega študija, ter 35 v magistrskem programu.

Šolski center Velenje uvaja novosti v programih, kot so prenovljen program gostinstva in turizma, ki vključuje velnes in osebno trenerstvo, ter novi program računalništva in informatike, ki vključuje več vaj ter vsebine umetne inteligence, navidezne resničnosti in razvoja iger. Center je prav tako odprl podružnico v Slovenskih Konjicah, kjer izvajajo programe elektrotehnike in mehatronike.

Poleg načrtovanih izobraževalnih izboljšav bo Center prihodnosti, ki bo predvidoma odprt leta 2026, postal središče inovacij in sodelovanja med podjetji, univerzami in raziskovalnimi institucijami. Občina si prizadeva še naprej podpirati mlade z dodeljevanjem štipendij, letos so razpisali štipendije v višini 5.400 evrov za pet študentov, ki prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja v Velenju. Poleg tega že šesto leto sofinancirajo štipendije za deficitarne poklice v sodelovanju z lokalnimi podjetji.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.